CUMARTESİ YASAĞI TAHRİFİ

485998_383666881729156_1886891572_n

ON EMİR

Tevrat’ta  Musa’ya verilen 10 emir levhaları Kur’an’da da geçer. 10 emir şunlardır:

1.   Başka tanrı edinmeyeceksin

2. Kendin için oyma put yapmayacaksın.

3. Tanrının  ismini boş yere anmayacaksın.

4. Cumartesi günü hiçbir iş yapmayacaksın.

5. Babana ve anana hürmet edeceksin.

6. Adam öldürmeyeceksin.

7. Zina etmeyeceksin.

8. Çalmayacaksın.

9. Yalan şahitliği yapmayacaksın.

10. Komşunun hiçbir şeyine göz dikmeyeceksin.

CUMARTESİ YASAĞI

Araf 145. Ve onun için o levhalarda her şeyden yazdık, nasihat ve hükümlerin ayrıntılarına ait herşeyi (belirttik). Haydi bunlara sıkı sarıl, kavmine de emret, onlar da en güzeline sarılsınlar. Size yakında o fasıkların yurdunu göstereceğim.

Tevrat’ta ve Kur’an’da tanrının yeri ve göğü 6 günde yarattığı belirtilir. Tevrat’ta ayrıca 7. Gün yani şabbat denilen cumartesi günü tanrı’nın dinlendiği belirtilir:

Yaratılış: 2/2. Yedinci güne gelindiğinde Tanrı yapmakta olduğu işi bitirdi. Yaptığı işten o gün dinlendi.

2/3.Yedinci günü kutsadı. Onu kutsal bir gün olarak belirledi. Çünkü Tanrı o gün yaptığı, Yarattığı bütün işi bitirip dinlendi.

Kur’an’da 7. gün kabul edilir ama dinlenmeye karşı çıkılır.

Hadid 4. Gökleri ve yeri 6 günde yaratan O’dur. Sonra arşın üzerine istiva etti.

Kaf 38. Andolsun ki, Biz ,o gökleri, yeri ve aralarındakileri altı günde yarattık, Bize bir yorgunluk da dokunmadı.

Şimdi de Kur’an’da geçen cumartesi yasağı ile ilgili ayetleri görelim:

Bakara 65. İçinizden cumartesi günü yasağını çiğneyenleri elbette bilirsiniz. İşte bundan dolayı onlara “aşağılık maymunlar olun!” dedik.

Nisa 47.  Ey kendilerine kitap verilenler! Gelin yanınızda bulunan (Tevrat)ı tasdik etmek üzere indirdiğimiz bu kitaba iman edin. Biz birtakım yüzleri silip de enselerine çevirmeden yahut cumartesi halkını lanetlediğimiz gibi onları lanetlemeden önce iman edin. Yoksa Allah’ın emri mutlaka yerine gelecektir.

Nisa 154 . Söz vermeleri için Tur dağını üzerlerine kaldırdık. Onlara: “O kapıdan secde ederek girin” dedik. Yine onlara: “Cumartesi yasağını çiğnemeyin” dedik ve onlardan sağlam bir söz aldık.

Araf 163.  Bir de onlara, o deniz kıyısındaki şehrin başına gelenleri sor. O sırada onlar cumartesi yasağına riayet etmiyorlardı. Cumartesi günü balıklar akın akın geliyorlardı, yasak olmadığı gün gelmiyorlardı. Yoldan çıkıp sapıklık yaptıkları için biz de onları işte böyle sınıyorduk.

TAHRİFİ

Peki ne oldu bu cumartesi yasağına? Neden kutsal görülen Cumartesinin yerini Cuma aldı? Muhtemelen kıblenin başına gelen cumartesinin de başına geldi. Yani, müslümanlarla Yahudilerin arası kızışınca Yahudilerle olan benzerlikleri değiştirmeye başladılar. Bunlardan en önemlileri de Cumartesi ve kıble değişiklikleri oldu.

İslamcılar Cumartesi yasağının kaldırıldığını, sadece Yahudilere ait bir yasak olarak kaldığını öne sürerek şu ayetleri gösterirler:

Nahl 124.  Cumartesi günü ancak onda ihtilafa düşenlere farz kılındı. Şüphesiz Rabbin onların ihtilaf edip durdukları şeyler hakkında kıyamet günü, aralarında elbette hükmünü verecektir.

Bu ayette “ihtilafa düşenlere” den sonra  (Yahudilere) yazarak Müslümanlara şart olmadığını öne sürerler.

İsra. 101. Andolsun biz, Musa’ya açık açık dokuz mucize verdik. Haydi İsrailoğullarına sor. Musa onlara geldiğinde Firavun ona, «Ey Musa! dedi, senin büyülenmiş olduğunu sanıyorum!»

Bu ayetin mealinde 9 mucizeyi “9 ayet” olarak verip sanki 10 emirden bahsediyormuş da 9’u geçerliymiş gibi göstermeye çalışırlar. Halbuki bahsedilen Musa’nın Mısır’dan çıkmak için Firavun’a karşı gösterdiği mucizelerdir. Yılan, kurbağalar, çekirgeler, kan vs.

Görüldüğü gibi Allah’ın bir kitabında çalışmamayı şart koştuğu ve diğer kitabında da bu çalışmama yasağına uymayanları sefil maymunlara dönüştürdüğü bir emir, açık olarak kaldırıldığına dair bir ayet bulunmamasına rağmen İslam’da değiştirilmiştir. Cumartesi’nin yerini kutsal gün olarak Cuma almıştır.

Tabi bunu normal karşılamak gerekir. Bir başka din ortaya koyuyorsanız; Bunun taklit ettiğiniz diğer dinlerden farklılıkları olması gerekir. Kıbleniz, tapınağınız, duanız, haccınız, kutsal ayınız-gününüz, hatta giyim kuşamınız, sakalınızın-bıyığınızın şekli bile..

About pante

Araştırmacı sosyal medya editörü...
Bu yazı Din içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

8 Responses to CUMARTESİ YASAĞI TAHRİFİ

  1. Exhorder dedi ki:

    Pante,

    2010-11 yılında hiç unutmuyorum, suphecimelek.wordpress.com adlı blogta Şüpheci Meleğin bloğunda yazardık. Ne günlerde o günler be, hemde bu tarz tartışmalar ateşliydi, atmosfer konjunktur yerli yerindeydi.

    O site 2011 Aralığında kapandı. Ben Haziran 2010’da yazmaya başlamıştım. 2010’un 3 aylık yaz sürecinde yazdım. Sonra Ateistforuma üye oldum ve Kasım’a kadar Ateistforumda yazdım. O dönem nickim Suicide idi, Ateistforumda. Hatırlarsın muhtemelen, öncesinde de gavur ve anti-christ nickini kullanmıştım. 🙂

    Ardından bu nickide sonlandırdım ve Şüpheci Melek bloğuna geri döndüm. 2011 yılının ilk yarısında ve ikinci yarısında da epey yazmıştım. O blog kapandı, çünkü 2012 yılından itibaren artık bir anlamı kalmamıştı.

    2012’de de bu siteyi keşfettim. Mayıs ayında felan, eskilerin gazıyla bir kaç şey yazdım ama 2012 bitmeye yakın artık sırf eğlence olsun diye yazıyordum bu tarz sitelerde. 🙂 Hemen hiç bir tadı kalmamıştı. Şimdi de, resmen şamata olsun diye yazıyorum bir iki kelâm, yoksa artık 2010-11’de ki tadı vermiyor, aynı hissi ve gereksinimleri tatmin etmiyor böyle şeyleri konuşmak.

    Ama yine de eğlenceli, devam etmeni dilerim. Bu sitede kapanırsa, boş vakitleri doldurmak için gerekli araçlardan yoksun kalacağız.

    • pante dedi ki:

      Niye araçlardan yoksun kalasın Exhorder. Facebook’ta da tartışma grupları var.
      Gerçi forum gibi olmuyor ve maalesef forumların tadı kaçtı, onda haklısın.
      Ben de epey zamandır katılmıyorum.
      Facebook’un kötü tarafı ise birkaç ay önceki konuya erişme zorluğu hatta imkansızlığı.
      Halbuki burada bütün başlıklar listeli, istediğine anında erişebiliyorsun ama işte yine de forum gibi olmuyor.
      Umarım Ateistforum, Turan Dursun eski havalarını yakalarlar.

      • Exhorder dedi ki:

        Bu blogun arşivlerini de incelediğim kadarıyla ilk ileti Ekim 2009’da atılmış. 🙂 Yani Web 2.0 fenomenlerinin Forumların üstüne çıktığı tarihte.
        Ateistforum dava iddianamesini incelediysen eğer, hacklenme tarihi 14 ekim 2009, gözaltı 13 Kasım 2009, davalık olmaları 27 aralık 2009’dur. Yani Ateistforumun düşürültüğü tarihte açmışsın bu bloğu, bilinçsiz ama tarihleri çakışmakta.

        2006-09 arasında forumlar popülerdi, 2009-12 arasında bloglar, sözlükler, facebook sayfaları ve diğer sosyal medya unsurları. 2013’ten itibaren bunlarında tadı kalmadı, Artık internetin kendisi oyuncak gibi bir şey durumunda.

  2. süvari dedi ki:

    selam dostlar hani şu hz.musa nın 10 mucizesi ekolojik dengenin bozulması olamaz mı nil nehri bugünkü etiyopya topraklarında kalan klimanjero dağından doğmakta.fazla yağmurlar nil nehrini kan gibi kırmızıya boyar çünkü o topraklar dünyada az bulunan kırmızı kil tıpkı büyük kanyon dakiler gibi nil de hayat biter tüm balıklar ölür ölen balıklar yüzeye çıkar çürüyen balıklar sivrisinek böcek getirir ardından onlarla beslenen kurbağalar ve yırtıcı kuşlar yılanlar ve çürümüş organik yapı ağır metan gazı salgılar koyu sis tabakası ve devam eden olayler.işte can alan soru her aienin ilk doğan erkek çocuğunun ölmesi.vallahi cevabım yok.ne diyeyim.selamlar.tarihin süvarisi

    • Serter dedi ki:

      Siz mucizeleri ne sanıyorsunuz? Cebrailin işim mi yok kurbağa çekirge taşısın…

  3. sarp mustafa dedi ki:

    Burada engin ve derin bilgilerini bizden esirgeyen bilal ve kadiri de görmek isteriz. Konu gayet güzel ve net. Tabi kuran meallerine baktığıınız da her biri tahrif edilmiş belli. Kimse kimsenin dediğini onaylar ntielikte değil. Biri av yasağı biri tecavüz yasağı, sex yasağı vs diye değişik değişik anlamlara bürümüş hepsi ayrı ayrı. Ulan alim diye adlandırılan adamlar bile kuranın dediklerini adam gibi bilmiyor, biri ak biri beyaz diyor. Sonra da kuran apaçıktır diye kara cahil savunmaları yapılıyor. Bu müslümanlar komik adamlar…

  4. gazi dedi ki:

    Yorumunun başında hem kuran hem tevratta geçen diyorsun. Burda taklit bir din yaratilmiş olsa o ayet neden kurana konsunki hiç düşünmedinmi?
    Hayır hem taklit din diyorsun ama düzeltme ayet diyorsun e taklit dinse ve yahudiye benzemeek icin bence ilk başda o ayet yazilmazdi konu kapanirdi.
    Dünyada butun peygamberler azgınlıklarından dolayı yahudilere geldi hz muhammet (sav) efendimiz hariç.
    Onunda gelecegini biliyordunuz araplara geldi diye inkar ettiniz..
    Aslini değiştirdiğiniz dinin hükmü yeni din ile kalkar.
    O yuzden kıblesi de degişir
    Her şeyi değişir.

  5. Mustafa Ceyhan dedi ki:

    Bir de onlara deniz kıyısındaki şehri(n uğradığı sonucu) sor. Hani onlar Cumartesi (yasağını çiğneyerek) haddi aşmışlardı. ‘Cumartesi günü iş yapma yasağına uyduklarında’, balıkları onlara açıktan akın akın geliyor, ‘cumartesi günü iş yapma yasağına uymadıklarında’ ise, gelmiyorlardı. İşte biz, fıska sapmaları dolayısıyla onları böyle imtihan ediyorduk. (Araf Suresi, 163)

    Kuran’da önceki dönemlerde Yahudilere konulan, “Cumartesi günü iş yapma yasağı”nın da onların imtihanı olduğu bildirilmektedir.

    Kuran’da Cuma günü kutsal gün değildir!.. Cuma günü kılınan sadece öğle namazı var. Ayetin devamında yeryüzüne dağılıp rızık edinmemiz gerektiği ifade edilir..

    “Namaz bitince artık yeryüzüne dağılınız ve Allah’ın lütfundan aramaya devam ediniz. Allah’ı çokça anınız ki kurtuluşa eresiniz.” (Cuma Suresi, 10)

Yorum bırakın