PANDORA’NIN KUTUSU

pandora1Hephaistos, topraktan ve sudan bir genç kız yaratmış. Tanrılar ve tanrıçalar da bu kıza çeşitli özellikler katmışlar. Athena, el işlerini öğretmiş, Afrodit güzellik ve zerafet vermiş. Onu takılar ve çiçeklerle donatmışlar. Tanrıların habercisi, kurnaz ve muzip Hermes, bu güzel kızın kalbini sadakatsizlikle, ağzını da yalanla doldurmuş. Kıza «Tanrıların armağanı» anlamına gelen «Pandora» adı verilmiş. Zeus, 4 rüzgara emir vererek esmelerini istemiş ve rüzgarların esmesiyle kıza can gelmiş.Zeus ise bu kıza bir kutu hediye etmiş ve kutuyu kesinlikle açmamasını sıkı sıkı tembihlemiş. Kutunun içi bildiğimiz bütün kötü huylarla doluymuş. Zeus, bu kızın merakına yenilerek kutuyu eninde sonunda açacağını biliyormuş.

Tanrılar, Pandora’yı Prometeus’un kardesi olan Epimetheus’a yollamışlar. Prometeus kardesi Epimetheus’a tanrılardan gelen bir hediyeyi kabul etmemesi gerektiğini anlatmış ama Epimethus kardeşinin uyarılarına kulak asmamış. Pandora o kadar güzelmiş ki Epimetheus kısa zamanda ona aşık olmuş; evlenmişler.

Her şey yolunda giderken, günün birinde Pandora Zeus’un uyarısını unutmuş ve kutuyu açıp içinde ne olduğunu görmek istemiş. Pandora kutuyu açtığında kin, nefret, intikam, ölüm, açlık, öfke, kıskançlık ve o güne kadar yeryüzünde mutlu yaşayan insanoğlunu acıya ve kedere boğacak olan her türlü kötülük dünyaya yayılmış. Epimetheus son anda müdahale ederek kutuyu kapatmış. Ancak, bir tek şeyin dışında kutunun içindekiler uçup gitmiş. Kutudan bir ses gelmiş. Cılız bir ses “Lütfen beni çıkarın. Dışardaki kötülüklerle ancak ben başadebilirim.” demiş. Bu sefer Pandora ve eşi birlikte kutuyu açmışlar. Kutunun dibinde bir kelebek varmış ve kelebek umutmuş. Kötülükler, olumsuzluklar karşısında insanların tek dayanağı olan umut…

About pante

Araştırmacı sosyal medya editörü...
Bu yazı Din içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

5 Responses to PANDORA’NIN KUTUSU

  1. Sosyalist dedi ki:

    Orijinali kutu değil çömlekten yapılmış kavanozdur. Pandora’nın kavanozu kelimesi yanlış çeviri ile kutusu olarak Türkiye’de anılıyor; ama mitolojik kaynaklarda farklısını görürsünüz.

  2. ismailkenzo dedi ki:

    Kelimelere takılmayalım önemli olan bizlere vermiş oldukları mesajdır,eğer sosyalist kardeş seninde böyle bir kutun varsa açta görelim,eleştirmek kolaydır,yaratmak zordur.

  3. İGNOTUS dedi ki:

    aslında her efsanedeki gerçeklik payına dayanarak tamamen uydurma olsa bile çıkarılabilecek inanılmaz dersler var. şöyle ki : kutunun açılmamasını tembih ettiği halde merak duygusu pandoraya pahalıya patlamış.tabi saçma bulduğum ve merak ettiğim şu bu kutu açılmadan yer yüzü çok mu harika bir yermiş de kutu açılınca bozulmuş? eğer o kadar mükemmel bir yer olsaydı pandora zaten zaten zeusun tembihine uyardı.ama anlıyorum ki burda zaten var olmakta olan kötülük hermes.

  4. ilayda mutlu dedi ki:

    Legend online’de pandora isimli bir kullanici vardi ordan buraya geldim

  5. kemallettin dedi ki:

    iyide kutuda bütün kötü huylar konulmuş diyor ve kutunun içinde en son umut kalmış.umut kötü bir şey mi 🙂

Yorum bırakın