Noel, Hristiyan dünyasında çoğunluğun İsa’nın doğum günü olarak kabul ettiği ve kutladığı gündür. Gregoryen takvimini kullandıkları için 25 Aralık’a denk gelir. Doğu Ortodokslarının bir kısmı ile Ermeniler, Jülyen takvimine uyarak Noel’i 6 Ocak’ta kutlarlar. Rum Ortodokslar da 25 Aralık’ı kabul eder.
- yüzyıla kadar Hristiyanlarda Noel kutlaması yoktu. O tarihe kadar Pagan toplumlarında 25 Aralık “Yeniden Doğuş” bayramı olarak kutlanmaktaydı. Binlerce yıldan beri kutlanmakta olan bu bayram, Hristiyanlığa geçmiş olan toplumlarda da etkinliğini sürdürmekteydi. 4. Yüzyıla doğru gücünü yavaş yavaş artırmaya başlayan kilise, 25 Aralık’ın İsa’nın doğum gününe denk geldiğini söyleyerek, bu günün dini bir bayram olarak kutlanması için çalışmalar yaptı. Ve zaman içinde Hristiyanlar arasında yayılıp Christmas olarak kutlanır oldu.
Eski topluluklar, takvimde ay senesini kullanıyorlardı. Güneş yılı ilk defa eski Mısırlılar tarafından kullanılmıştır. Mısır’ın bu ilk güneş takvimi, M.Ö. 45 tarihinde, Roma diktatörü Jül Sezar tarafından revize edilmiş, böylece “Julien Takvimi” doğmuştu. Julien takviminde yılın ilk ayı mart, son ayı ise şubattı. Bu takvim Milattan sonra 1582 yılında Astronom Chistopher Clavius tarafından bazı küçük değişikliklerle yeniden düzenlendiği için Papa 13. Gregorius tarafından ıslah edildi. Böylece, Gregorien takvimi adıyla yeni bir takvim meydana çıktı. 25 Mart olan yılbaşı ise 1752 tarihinde 1 Ocak olarak değiştirildi.
Ne var ki, bu takvimin başlangıcına, yani 1 Ocak’a, Hıristiyanlar bir kesimi karşı çıktı. Zira, onlara göre 1 Ocak’taki yılbaşı kutlamaları, 24 Aralık gecesi yapılacak İsa’nın doğum günü kutlamalarını gölgede bırakacaktı. Başta Ruslar olmak üzere Ortodoksların ve Ermenilerin bir kısmı Gregoryen takvimini reddettiler ve 13 günlük farktan dolayı Gregoryen takviminde 6 Ocak’a denk gelen günde Noel’i kutlamayı sürdürdüler. Bu fark artık zaman nedeniyle her 128 yılda 1 günlük fark oluşmasından kaynaklanır. 2100 yılında fark 14 güne çıkacağından bu Ortodoks Hristiyanların Noel’i 7 Ocak olacaktır. Esasen İsa’nın ne 6 Ocak’ta ne de 24 Aralık’ta doğduğu kesin değildir. Milat’tan 4 sene önce doğduğunu ileri sürenler de vardır.
Kiliseler, uzun süre yılbaşı kutlamalarına karşı çıkmalarına rağmen, sonunda olayı kabullenmek ve hoşgörüyle yaklaşmak gereğini duydular. Zira, 31 Aralık/1 Ocak gecesi yapılan kutlamaların dini bir yönü yoktu. Hristiyanların direncine ve mecbur kalarak kabullenmelerine karşın İslamın bir kesimi yılbaşını Hristiyan bayramı olarak nitelendirmeyi sürdürmektedir. Bu hem bir aldanmadan kaynaklanmaktadır, hem de bir karşı propaganda amacından… Aldanmanın nedeni, tarih yakınlığından ve Hristiyan ülkelerde Noel kutlamalarının yılbaşına kadar uzatılmasından, Noel izinleriyle yılbaşı izinlerinin birleştirilmesinden kaynaklanmaktadır.
Bu siteyi 4 yıldır takip ediyorum, bir ara yasaklıydı. VPN ile giriyordum. Facebook’ta Bilimsel Felsefe diye bir sayfa vardı hala duruyor mu bilmiyorum ama okuldan bir arkadaşım o sayfa sayesinde doğru yolu bulup ateist oldu. 🙂 Şimdi bu yazıyı görmek beni çok ama çok mutlu etti. Bu sayfa hiç kapanmasın, mükemmel bilgiler var. Muhteşemsiniz.
https://www.facebook.com/BilimselFelsefe/