NON-TEİST SÖZLER

non“Bütün dinlerin virüslerin salgınına çok benzer bir akıl hastalığı olduğunu düşünüyorum. Din mükemmel bir kültürel yapı. Ama bu onu gerçek yapmıyor ve beni gerçek ilgilendiriyor. Çiçek virüsü mükemmel bir virüs. İşini çok güzel yapıyor. Ama bu onun iyi olduğu, ve yok olmasını istemediğim anlamına gelmiyor.”  Downloads 

“Dünyadaki bütün dinler içinde, esrarengiz bir rastlantıyı görüyoruz: ezici bir çoğunluk sadece ailesinin ait olduğu dini seçiyor. En iyi delile, en iyi mucizelere, en iyi ahlaki yapıya, en iyi ibadethaneye, en iyi müziğe sahip olanı değil: iş tezgahdaki dinlerden bir tanesini seçmeye gelince, dinlerin potansiyel erdemleri, aile etkisinin yanında hiçbir şey ifade etmiyor. Bu açık bir gerçek ve kimse de inkar edemez. Ama bunun nedensiz doğasını çok iyi bilen biri, bir şekilde dinine sıkıca bağlanıyor, hem de öyle bir fanatiklikle ki, başka bir dine inananı öldürmeye hazır olarak.”

 Richard Dawkins)

* * * * *

“Aptallar! Siz tanrıyı bilinçli bir varlık sanıyorsunuz. Tanrı bir gücü ifade etmek için kullanılır. Bu güç hiçbir şeyi yaratmadı, sadece işlerin yolunda gitmesine yardımcı oluyor. Dualara cevap vermiyor, ama size bir problemi çözmeniz için yol gösterebilir. Sizi etkileme gücü var, ama sizin adınıza karar veremez.”                                                                      

(Diogenes)

* * * * *

“Yaratılışçılık yanlıştır. Tümüyle, açıkça ve kesinlikle yanlıştır. Daha da öte gidebilirim. Yanlışlığın dereceleri vardır. Yaratılışçılar ölçeğin en dibindedir. Kendi pozisyonlarının doğruluğunu iddia edebilmek için, bilinen tüm entrikaları kullanırlar. Hatta pek çok kez, açıkça, dürüstlükten uzaklaşırlar. Bilimsel yaratılışçılık sadece yanlış değildir, aptalca bir şekilde imkansızdır. İnsan düşüncesinin grotesk bir parodisi ve insan zekasının açık bir yanlış kullanımıdır. Kısacası, inançlı biri için, yaratılışçılık teorisi Tanrı’ya hakarettir.”

(Michael Ruse)

* * * * *

“İnsan kolay inanan bir canlıdır. Bir şeylere inanmak zorundadır. İnanmak için iyi bir sebep bulamadığında, elindeki kötü sebeplerle yetinir.”

(Bertrand Russell)

* * * * *

“Tüm dinler beni hasta ediyor. Din insanları ayırdı. Geniş bir şapka giyip elinde duman tüten bir keseyle ortalıkta dolaşan papayla yüzünü beyaza boyayıp bir kayaya dua eden bir Afrikalı arasında bir fark olduğunu sanmıyorum.”

(Howard Stern)

* * * * *

“Bilimde, bilim adamlarının sıkça ‘Biliyor musunuz, bu iyi bir argüman; benim fikrim sanırım yanlış’ dediğini duyarsınız. Ve sonra fikirlerini değiştirirler ve onlardan artık eski bakış açısını bir daha duymazsınız. Bunu gerçekten yaparlar. Olması gerektiği kadar sık yapmazlar, çünkü bilim adamları da insandır ve değişiklik çoğu kez zordur. Fakat bilimde her gün olur bu tür bir şey. Politika’da veya Din’de ise böyle bir şeyin en son ne zaman olduğunu hatırlamıyorum bile.”

(Carl Sagan)

* * * * *

“İnançlı bir insanın şüpheci bir insandan daha mutlu olması, sarhoş bir insanın ayık birinden daha mutlu olmasından farklı değildir.”

(George Bernard Shaw)

* * * * *

“Tanrılar kötülükleri yeryüzünden kaldırabilir mi veya kaldıracak mı veya istese de kaldırabilir mi; yoksa bunu yapamaz mı, yoksa yapmayacak mı, veya nihayette Tanrılar hem yapabilir ve hem de yapmak istiyorlar mı?.. Eğer Tanrılar yeryüzünden kötülükleri kaldırmak istiyorlar da kaldıramıyorlarsa o zaman onlar her şeye gücü yeten değillerdir. Eğer yapabilirler de, yapmak istemiyorlarsa o zaman onlar iyiliksever değillerdir. Eğer onların kötülüğü kaldırmaya ne güçleri ne de istekleri varsa o zaman onlar ne her şeye gücü yeten, ne de iyilikseverlerdir. Ve son olarak eğer Tanrı’lar kötülüğü kaldırma gücüne sahipseler ve kaldırmayı istiyorlarsa o zaman kötülük nasıl ortaya çıkmıştır?”

(Epiküros)

* * * * *

“Kanıt gösterilmeden yapılmış bir iddiayı çürütmek için kanıta ihtiyaç yoktur.”
(Christopher Hitchens)

* * * * *

“Tanrı olmadığını ispatlayabileceğimi iddia etmiyorum. Aynı şekilde Şeytan’ın uydurma olduğunu da ispatlayamam. Hıristiyan tanrısı var olabilir, Olimpus’un tanrıları da varolabilir, ya da eski Mısır’ın, ya da Babil’in. Ama bu varsayımlardan hiçbiri diğerinden daha olası değildir. Bunlar, olası bilgilerimizin bile dışında duruyorlar, herhangi birisini ciddiye almak için hiç bir sebep yoktur.”

(Bertrand Russell)

* * * * *

“Dinsizler, tarihin her çağında insan hakları için savaştı, ve her zaman özgürlüğün ve adaletin korkusuz avukatı oldular.”

“Çağlar boyunca, güçlü zayıfı ezdi; kurnaz ve kalpsiz, aptal ve masum olanları tuzağa düşürdü ve köleleştirdi, ve insanlık tarihinde, hiçbir yerde, hiçbir Tanrı ezilenlerin yardımına koşmadı.”

rgiposter

“Korku beyni felce uğratır. İlerleme cesaretten doğar. Korku inanır, cesaret şüphe eder. Korku yere düşer ve dua eder. Cesaret ayakta durur ve düşünür. Korku kaçar, cesaret ilerler. Korku barbarlıktır, cesaret uygarlık. Korku tanrılara, şeytanlara, ruhlara inanır. Korku dindir. Cesaret bilim.”

Robert Ingersoll (1833-1899)

* * * * *

“İnançlar hakikat düşmanları olarak, yalanlardan daha tehlikelidir.”

“Her dakika övülmek isteyen bir Tanrıya inanamam.”  

“Ruhunda sukunete kavuşmak ve mutlu olmak isteyen insanlar inanmalı ve iman etmelidirler. Ama hakikatın peşindeki insanlar iç huzurundan feragat etmeli ve yaşamlarını bu sorgulamaya adamak; kendisi ve hayatla yüzyüze gelmekten korkmamak zorundadır.”

(Friedrich Nietzsche)

* * * * *

“Din, insanın alt üst olmuş kendi hayal gücüyle yarattığı var olmayan yaratıkların korkusuyla, insanın yargılama yeteneğini yok ederek, bütün akli yeteneklerini kaybettirdi ve insanı en sefil, acınası köle haline getirdi.”

(Robert Owen)

* * * * *

“Din, sıradan insanlar tarafından doğru, zeki insanlar tarafından sahte, liderler tarafından kullanışlı kabul edilir.”

(Seneca)

* * * * *

“Zaman süratle ilerliyor. Milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümlerin geldiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişmesini inkar etmek olur.”

“Ben manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır.” 

 (Mustafa Kemal Atatürk)

* * * * *

“Yarattıklarını cezalandıran ve ödüllendiren ya da bizim yaşayacağımız bir irade türüne sahip bir tanrı düşünemiyorum. Bedensel ölümden sonra kişinin yaşamını sürdürdüğüne ne inanırım, ne de inanacağım…”

“Bedenden bağımsız bir ruh fikri anlamsız ve boştur.

 (Albert Einstein)

* * * * *

Voltaire_Largilliere

* * * * *

Din, sıradan insanları sessiz tutmak için mükemmel bir alet.

(Napolyon)

* * * * *

“Din konusunda insanlar büyük çocuklardır. Bir din ne kadar saçmalık ve mucizelerle dolu olursa, halkın ruhu üzerinde o oranda tahakküm hakkı kazanır. Sofu, bönlüğüne hiçbir sınır koymamak zorunda olduğuna inanır. Bir şey ya da şeyler ne kadar çok anlaşılmaz olursa, halka o oranda ilahi görünür. Bu şeyler ne kadar az inanılabilir olursa, bunlara inanan sıradan insanlar, o oranda erdem ve üstünlükler olduğunu sanır.”

“Din açık olsaydı, cahiller için daha az çekici olurdu. Onlar için, karanlık ve esrarlı şeyler, korkular, masallar, kerametler ve sürekli olarak beyinlerini işletecek, yoracak, akla sığmaz şeyler gereklidir. Romanlar, inanılmaz cin ve cadı hikayeleri, sıradan insan ruhu için, gerçek tarihlerden daha çekicidir.”

“Din, insanların sınırlı zekalarını, kendileri için anlaşılması olanaksız olan bir şeyle meşgul etme sanatıdır.”

Jean Meisler

* * * * *

601267_492145984178157_43107550_n

“Bahse girerim yarın bir yobaz çıkıp, “tuvalete gitmek günah” diye fetva verse, tuvalete gitmeyecek ve altına yapacak o kadar öküz var ki bu ülkede.”

Aziz Nesin

About pante

Araştırmacı sosyal medya editörü...
Bu yazı Felsefe içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

7 Responses to NON-TEİST SÖZLER

  1. gunes dedi ki:

    hepside içindeki tanrıya inanmışlar.yani tanrı yok ama kendini tanrı sanan insan var.bu hayalinizle yaşabilirsiniz.hayır ben tanrı degilim ancak tanrının eseriyim.hoşca kalın ister kendiniz tanrı olun ister tanrı sanın.ölünce sonsuz gerçekle uyanın

  2. sevginin ışığı dedi ki:

    Bence tanrıya inananları üçe ayırmak lazım:
    1)Kendini kurban, kul, küçük bir yaratık olarak görenler: Bunların Tanrıları hep cezalandırıcı, ödül verici, kaderi bile düzenleyici oluyor. Cennete ya da Cehenneme gönderiyor. Bu küçük dünyada yaşayan küçük yaratıklar olarak, büyük yaratıcıya kul olarak daha iyi nasıl hizmet edebiliriz diye düşünülüyor… Bu yüzden böyle insanlar Tanrıları adına birilerini öldürmekten geri durmuyorlar, katliam yapıyorlar içleri sızlamıyor. Çünkü onlar sadece birer askerdir… Genelde de hakim Tanrı anlayışı neyse ona taparlar, annelerinden babalarından ne öğrendilerse onu devam ettirirler…

    2)Çok akıllı ve aldatma işinden üstünlük tatmini duyanlar. Yani kendilerini diğerlerinden akıllı zannedenler: Bu kişiler her türlü toplulukta bulunup her türlü tanrıya inanabilirler. Yeter ki buradan bir kişisel kazanç elde etsinler. Cariyeleri olsun vs.. Kapitalizm hakimken ona taparlar, putlar hakimken ona, Allah hakimken Allah’a taparlar ki, insanlar onları dinlesin, sözlerinden çıkmasın, sömürüleri kolay olsun. Hatta bu utanmaz kimselerin çoğu ortam boşluğundan faydalanarak din bile uydururlar, Allah yaratırlar.. Ama herkes ateist olmaya başlasın, o da ateist olur…

    3) Bu kategoriye cesur, kendini arayan, kendine dürüst ve paylaşmayı seven, gerçeği ne pahasına olursa olsun arayan, yaratılmış olan her şeyi seven ve onu kendinden ayırmayan insanlar giriyor… Böylelerinden kendini bulanları enel-hak der, asarlar..şanslıları Buda olurlar. şanssızları da çarmıha gönderirler… alçakça suikast yapılırlar… yedikleri küfrün de haddi hesabı yoktur. Ama kendilerine saygıları vardır, içleri ferahtır. Olur da cehenneme bile atılsalar gıkları çıkmaz, orada bile ”beni haksız yere attın buraya” diye Allah’ı azarlarlar…

    Ben de bir deyiş ekleyeyim bari 🙂
    ”Hepimiz Tanrı’nın zihninin içerisinde var oluyoruz. Bilinç olarak varlığımız, onun zihninin içerisindeki olasılıkların kendini yaşamasından başka bir şey değil”

  3. Serkan dedi ki:

    Deist bir insan olan ve ”Akıl Çağı” isimli muhteşem bir eseri tüm beşeriyetin hizmetine sunan hümanist ve devrimci bu abide insanı anmadan olmaz……

    Dünya vatanım, tüm insanlar kardeşim ve iyilik yapmak dinimdir.Thomas Paine

    Napolyon Bonapart vaktiyle şöyle demiş: “Yeryüzünün her bir kentine Thomas Paine’in saf altından yapılmış heykelinin dikilmesi gerekir.”

  4. Agnostik dedi ki:

    Hepsi çok güzel,akılcı,mantıklı,tutarlı sözler sarfetmiş.Hiç birini birbirinden ayıramam.Albert Einstein,Nietsche,Voltaire,vs.”Why I’m Agnostic” olan bence kusursuz eserini okuduktan hayran kaldığım Robert G.İngersoll kendime fikir idolü olarak gördüğüm bir şahsiyettir.Epikürosun o mükemmel inananları kitleyecek olan sözü bence tek başına yeter bu işi özetlemeye.Son olarak dünyanın gördüğü en zeki,ileri görüşlü,devrimci liderimiz Mustafa Kemal Atatürk ise bir Türk olarak benim gözümde ayrı bir yere sahiptir.

    “Bu benim inancım;Mutluluk tek iyilik,akıl tek meşale,adalet tek ibadet,insan tek din ve sevgi tek rahip.”

    Saygı ve sevgilerimle 🙂

  5. MaMaLi dedi ki:

    Aklı olanın dini olmaz!!!

  6. karaca dedi ki:

    İsimleri ve yorumları yukarıdaki makalede geçen, söz söyleyen bütün şahıslar kafalarına göre yorum yapmışlar muhtemelen de kafaları da iyiymiş yaşamı kafalarına göre algılamışlar vefat edenleri gerçeği öğrenmişlerdir.Yer yüzünde atmak tutmak serbest karışan yok inanmadıkları şeyleri şimdi görür, tanır bilir oldular.onlar için geri dönüş yok, ne diyelim onları yaratan onlara rahmet eylesin onun rahmeti sonsuzdur.

Yorum bırakın