AMERİKA’NIN İLK KAŞİFLERİ

KOLOMB ÖNCESİ TEMASLARcolombo

I. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Konferansı’ndaki konuşmasında Tayyip Erdoğan, Amerika Kıtasının ilk kez Müslüman denizciler tarafından keşfedildiğini iddia etti. Hatta tarih bile verdi, 1178.  Bununla da kalmadı, Kolomb’un anılarında Küba’da bir dağda gördüğü camiden bahsettiğini  söyledi. Bu iddialarıyla konu sosyal medyanın gündeminde baş sıraya oturdu ve mizah alanı canlılık kazandı.

Öncelikle Kristof Kolomb’un Küba’da gördüğünün ne olduğunu yazalım:

Kolomb, Küba’da cami değil, camiye benzer bir tepe gördüğünü yazmıştı

Cami görmekle camiyi andıran bir tepe görmek arasındaki farkı algılayamayan ya da bilerek çarpıtan ve kitleleri yanıltmaya çalışan RTE umarız bu konuda bir düzeltme yapar. Kolomb’un Küba’da cami gördüğü ilk kez 1996 yılında Amerika’daki radikal İslamcılardan Yusuf Mroueh tarafından ortaya atılmış ve kısa sürede çürütülmüştü. Kolomb anılarında dağın üzerinde bir camiden değil, “one of them has another little hill on its summit, like a graceful mosque ya da başka bir baskısında a protuberance in the form of a handsome mosque” yani dağlardan birinin zirvesinde zarif bir camiye benzeyen tepecikten söz ediyordu. 

http://goo.gl/1CVLZG

Amerika’yı Müslüman Denizciler mi Keşfetti?

Bu iddianın dayanaklarından biri Çin’deki Sung dökümanları. Zhou Qu- Fei adlı Çinli Ling-wai tai-ta” adlı kitabında Müslüman denizcilerin Mu-Lan-Pi adında bir yer keşfettiğinden söz ediyor. Bahsedilen yerin İspanya olduğu genel kabul görmesine rağmen İslamcılar arasında Mu-Lan-Pi’nin Amerika olduğunu ileri sürenler de var. Mu-lan-pi “Moğol derili” anlamına geliyor. Neticede belirsiz, kanıtsız, belgesiz bir yazı ve ciddiye alınabilecek bir tarafı yok. Çürük bir dayanak…  İddianın kaynağı İslami bir site:  http://www.islamicbulletin.org/newsletters/issue_17/explore.aspx

Müslüman denizciler iddiasının bir başka dayanağı Arap kaynaklarına göre Malililer. 1300’lü yıllarda Batı Afrika’da kurulan Müslüman Mali İmparatorluğunun zengin kralı Mansa Musa’nın Mısır ziyaretindeki anlattığı bir hikaye. Güya selefi olan 2. Abubakari okyanusa sefer düzenlemiş, 200 ya da 400 gemiden sadece biri geri dönmüştü. Dönenler, diğer gemilerin devasa bir girdapa kapıldığını ve yok olduklarını öne sürmüşlerdi. Bunun üzerine Abubakari, bu defa 2000 gemilik bir filo ile birlikte kendisi de okyanusa açılmış ama bir daha geri dönen olmamıştı. İddiaya göre Abubakari ve adamları 1312 yılında Brezilya’ya ulaşmış ve orada kalmışlardı. Kanıtlanamayan bir iddiaya göre ise Kolomb Amerika’da Mali altınlarına rastlamıştı. Meksika’da bulunan Olmec Kafalarının da bu Afrikalıları tanımlamakta olduğu bir başka kanıtlanamamış iddia.  Çinli yazarınkinden daha tutarlı bir hikaye ise de neticede “Amerika’yı biz Müslümanlar keşfettik” söylemi için yetersiz bir dayanak…

Kristof Kolomb’dan önce Amerika ile ilk Temaslar

1492’den yani Kolomb’un Amerika macerasından önce Amerika’yı ziyaret etmiş olanlarla ilgili çeşitli iddialar var. Bunlar içinde tek ve kesin kanıtlanmış olanı Vikingler. Diğerleri henüz yeterince delillendirilememiş ve bilim çevrelerince kabul görmemiş.

1961 yılında arkeologlar Helge ve Anne Ingstad, Newfoundland Kanada’da bulunan ve L’Anse aux Meadows olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yaptıkları kazı çalışmalarında Viking yerleşimlerine ait önemli kanıtlar buldular. 1978 yılında bu bölge Unesco tarafından Dünya Mirası Sit Alanı ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır. Yapılan incelemelerde yapı temel ve kalıntılarının 1000’li yıllara ait olduğu saptanmıştır. Kazılarda ayrıca Vikinglere ait olduğu kesinlik kazanmış olan el aletleri de bulunmuştur. Vikinglerin bölgede 10-15 yıl gibi kısa bir süre kaldıkları ve geri döndükleri tahmin ediliyor.

İskandinav Vikinglerinin Grönland’a yerleştikleri zaten biliniyordu. Grönland ile Kuzey Amerika arası ise çok çok yakın. Dolayısıyla akademik çevrede kabul görmüş en tutarlı ve kanıtlara sahip tez bu…

http://tr.wikipedia.org/wiki/L%27Anse_aux_Meadows

http://tr.wikipedia.org/wiki/Vinland

Amerika’nın ilk kaşifleri Kızılderililerdi

Şunu gözardı etmemek gerekir ki, Eski Dünyalılar Yeni Dünya denilen Amerika Kıtasını keşfettiklerinde bu kıtada yaşayan yerli halklar vardı. Kızılderililerin bu kıtada türedikleri, evrimleştikleri söylenemeyeceğine göre, Amerika’yı ilk keşfedip yerleşenlerin Kızılderililer oldukları bir gerçektir. Kızılderililerin kökenlerinin ne olduğu tartışmalı konulardan biridir. Ancak genel kabul, Bering Boğazı’ndan geçip Amerika’ya gelen Asyalılar olduklarıdır. Muhtemelen asırlarca yerleştikleri yerin yeni bir kıta olduğunu bilmeden burayı vatan edindiler. Bazı arkeolojik kanıtlar Amerikan yerlilerinin yaşamlarının 20 bin ile 30 bin yıl öncesine dayandığını gösteriyor.  Bu da bölgeye gemilerle değil, Bering Boğazı buzlarla kaplı iken geçilmiş olabileceğini işaret ediyor.

Diğer İddialar:

Romalılar:

Kolomb öncesi Amerika ile temas iddialarından en ilginci Romalılardır. 1933 yılında Meksika’da yapılan kazılarda minyatür boyutlarda orjinal Roma Büstlerinin bulunması Bilim çevrelerini şaşkınlığa uğrattı. Büstlerin oraya nasıl geldiği bugüne kadar çözülemedi. Bulunanlar arasında Eski roma paralarının olması ve Roma’daki sanat eserlerinde sadece Amerika kıtasında yetişen Ananas’ın olması Romalıların Amerika’ya ulaşmış oldukları ihtimalini güçlendiriyor.

http://canada.greekreporter.com/2012/04/21/researcher-claims-ancient-greeks-made-it-to-america-before-columbus/

Polinezyalılar:

Büyük Okyanus’un ada halkı Polinezyalıların kanolarla okyanusu geçip Amerika kıtasına ulaşmış olabildikleri varsayılıyor. Bu iddiaya temel olan kanıt patates. Patatesin ana vatanı Amerika kıtası ama Polinezyadaki tatlı patateslerin yaşları radyo karbon testleriyle ölçülüyor ve MS 1000 yılları sonucuna varılıyor. Buradan yola çıkarak patatesin MS 700 yıllarında takım adalara geldiği sonucu çıkartılıyor. Yani MS 700 öncesinde Polinezyalıların Amerika kıtasıyla ilişkili oldukları iddia ediliyor.

Çinliler:

Britanyalı amatör tarihçi Gavin Menzies tarafından ortaya atılan 1421 teorisine göre, Kolomb’un Amerika’ya varışından 70 yıl kadar önce Çinliler Amerika’ya ulaşmıştı ve Kızılderililerle ilişki halindeydi. Teoriyi destekleyecek kanıtlar olarak Kuzeybatı Pasifik’te yer alan bazı Çin paraları, Çin boncuklarından yapılan bir kaç kolye, Kolombus mağarasında bulunan Çinli bir süvariyi gösteren resim gibi objeler var ama pek ciddiye alınmıyor. En önemli delil 1408 yılına ait olduğu söylenen ve dünyanın tamamını resmeden bir Çin haritası. Fakat bu haritanın bir kopya olduğu tahmin ediliyor çünkü haritada Çin bile kaba saba çizilmiş.

Japonlar:

New Mexico eyaletindeki Zuni kabilesinin ilginç bir özelliği var. Kızılderililerle hiçbir ortak yönleri yok. Dilleri, kültürleri ve DNA’ları Japonlarla daha fazla ortaklığa sahip. O kadar ki aynı genetik bağa da sahipler, ortak bir böbrek hastalıkları var. Bu ilginç tez de henüz Japonların Kolomb’dan önce Amerika’ya ulaştıklarına dair yeterli delillere sahip değil. Belki de binlerce yıl önce Asya’da yaşanan büyük göçte Amerika’ya göç eden halklar karışık ırklara-kabilelere  mensuptu. Bu farklılık bundan ileri gelebilir.

Sonuç olarak görülüyor ki Müslüman Denizcilerin Amerika’yı keşfetmiş olduklarına dair elde tutarlı bilgiler ve kanıtlar mevcut değil. Birçok ihtimal var ve bunlar arasında bugün için sadece Vikingler Kolomb öncesi kaşifler olarak görülüyor.

Serdar Kaangil

 

About pante

Araştırmacı sosyal medya editörü...
Bu yazı Tarih içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

8 Responses to AMERİKA’NIN İLK KAŞİFLERİ

  1. ZAMAN MEKAN GÖRECELİ KAVRAMLARDIR.ESASINDA zaman mekan şuanda da yoktur.dünya kuark denen elektrik sinyalleri dahada küçültünce boşluktan hayal ürünü elektrik sinyallerinden ibaret.zamansızlık ve mekansızlık tam anlamak için kuantum fiziğine bakmak faydalı olur karmaşık gelir pratikte ve daha sadeleştirerek.matrix tarzı flmler 3 boyutlu yapay yaşantılar,rüya örneği gibi konuları araştırman ufuk açıcı olur.
    mesela rüyada da görüyoruz duyuyoruz bir sürü olay yaşıyoruz. bunu kendi hayatını uyarla
    rüyanda Allah evreni bigbangle 14 milyar yıl önce yarattığını öğrensen rüyanda ben burdayım rüya mekanın içindeyim Allah nerde hani göremiyorum ayrıca günler geçiyor bunca zaman Allah neyi bekliyor gibi burda sorduğun soruların hepsini hayatı bir rüya içinde yaşadığını düşün uyandığında yaşadığın bir ömür yaşadığını sandığın olaylar aslında rüya esnasında geceleyin çok kısa bir diliminde gerçekleşmiş olaylar olacaktır.ahirette ayne nböyle 70 yıl sandığın ömür bir günden daha kısa gelectir bizi kim uyandırdı diyeceksin ahirette hatta ayette bu durum belirtilmiştir.tüm hayatımız usb ye kaydedilmiş bir film gibi Allah için yaşayıp bitmiştir.bu video filmin başı sonu hepsi bellidir ve bizim hanuz başında olduğumuz ve izlemekte olduğumuz filme kader deriz.bizim için hanuz yaşanmamış olaylar Allah için çoktan yaşanıp bitmiştir.

  2. bir başka sorgulamaya sebep olan konulardan biri de madem herşeyi Allah biliyor yaratıyor niye cehenneme gönderiyor bu büyük bir sırdır Allah ın cehenneme attığı söylenilen insanlar ölüdür.Allah ın diğer insanların imtihan olması için yarattığı ruhu olmayan görmeyen duymayan bildiğin yaşayan ceset zombi insanlar vardır.
    rüyanda bir sürü insanla karşılaşırsın ama rüyayı gören tek kişidir.rüyadaki diğer insanlar hayal ürünü varlıklardır.rüya bitince hepsi yok olur gider geriye sadece sen kalırsın.diğer insanlar rüyadaki figruanlardır.bu dünyadada aynı rüyandaki gibi sadece figuran rolunde senin rüyanın şekillenmesi için yaratılmış çok fazla ölü ceset niteliğinde ruhsuz insanlar vardır.cehenneme gideceği belirtilen bunlardır.Allah insanlara zulmetmeyeceğini Kurande zaten belirtmiş bir çok ayette bu sır gizli olarak veriliyor.cehennemlik insanlar görmezler işitmezler diye bir çok ayette belirtiliyor.

    • kaan dedi ki:

      BİLİMSEL GERÇEKLER dedi ki:
      23/11/2014, 02:43

      bir başka sorgulamaya sebep olan konulardan biri de madem herşeyi Allah biliyor yaratıyor niye cehenneme gönderiyor bu büyük bir sırdır Allah ın cehenneme attığı söylenilen insanlar ölüdür.Allah ın diğer insanların imtihan olması için yarattığı ruhu olmayan görmeyen duymayan bildiğin yaşayan ceset zombi insanlar vardır.

      rüyanda bir sürü insanla karşılaşırsın ama rüyayı gören tek kişidir.rüyadaki diğer insanlar hayal ürünü varlıklardır.rüya bitince hepsi yok olur gider geriye sadece sen kalırsın.diğer insanlar rüyadaki figruanlardır.bu dünyadada aynı rüyandaki gibi sadece figuran rolunde senin rüyanın şekillenmesi için yaratılmış çok fazla ölü ceset niteliğinde ruhsuz insanlar vardır.cehenneme gideceği belirtilen bunlardır.

      Allah insanlara zulmetmeyeceğini Kurande zaten belirtmiş bir çok ayette bu sır gizli olarak veriliyor.cehennemlik insanlar görmezler işitmezler diye bir çok ayette belirtiliyor.
      —————————————-

      bu söylediklerin Ezoterizm söylemlerine çok benziyor.

      yani sende islamın ezoterik yönü ile yorumlamışsın durumu

      hiristiyan gnostiklerin hz isa yı yorumladıkları gibi, incildeki poulus mektupları vede kumran perşomenlerinden çıkan özellikle tomas incili bu ezoterik anlatımlar ile herşeyi açıklar.
      mesela inçilde isa derki
      “Allah ölülerin Allah’ı değil; ancak, yaşayanların Allah’ıdır.” (İncil. Mat. 22/32. Mar. 12/27. Luka, 20/38)

      Öyle ki yaşayanlar arasında bile; Tanrı bilgisi ve bilincine ermeyenler için Tanrı söz konusu değildir.

      Bu “ÖLÜ” kavramı Kuran’da da çok geçer.

      Bu konuda şu örnek ayet yeter:

      “Ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine, insanlar arasında yürüyeceği bir nur verdiğimiz kimsenin durumu, hiç, karanlıklar içinde kalmış, bir türlü ondan çıkamamış kimsenin durumu gibi olur mu?” (K. 6/122)

      Tanrı, yaşadığı halde ölü olanlar için değil; diri olanlar için söz konusudur.
      Ancak ölü olanlar değil de diri olanlar Tanrı’ya karışı sorumludur.

      Yaşadığı halde ölü olanlar; yaptığı kötülüklerden rahatsız olmazlar.
      Öyle ki; bunlar, yaptığı kötülükten ya da başkasının başına gelen felâketlerden mutluluk bile duyarlar…

      Din ilminde bunlara “ölü” denir.
      Bu ölüler için Kuran’da şöyle bir örnek gösterilir:

      “Ölü iken dirilttiğimiz ve kendisine, insanlar arasında yürüyeceği bir nur verdiğimiz kimsenin durumu; hiç, karanlıklar içinde kalmış, bir türlü ondan çıkamamış kimsenin durumu gibi olur mu? İşte kafirlere, işlemekte oldukları çirkinlikler böyle süslü gösterilmiştir. (K. 6/122)
      Buradaki ölü 2. Halife Ömer’in Müslüman olmadan önceki durumu “Ölü”; Müslüman olduktan sonraki durumu “Diri” olarak ifade edilmiştir…

      saygılar

  3. Son buzul çağında Avrupalı birkaç avcının buz üzerinde 2400km yürüyerek Kuzey Amerika kıtasına ulaştıkları iddia edilir.
    Delil olarak Kuzey Amerika sahillerinde bulunan çakmaktaşından yapılmış birkaç kesici aletler öne sürülüyor
    incelemeler sonucu çakmak taşından yapılmış kesicilerin taşı ve yapim biçimleri fransa ve ispanya bölgesinde bulunanlara benzemektedir.
    Bu bana göre tam geçerli bir delil değil.
    çünkü aynı çakmak taşlarını Amerika kıtasında da bulmak mümkün.
    M.ö. 15.000 binli yıllarda biçim verilmiş kesicilerin özel damgaları olmadığı için doğal olarak hepsi birbirine benzer.
    Bir başka bilgi ise M.s. 700’lü yıllardan kalma kızılderili mezarlarından alınan DNA’larda çok azda olsa Avrupalı insanlara ait gen izleri olduğu iddia edilir, yani tam olarak bilinmiyor.
    Avrupa geni diye özel bir gen varmıki böyle bir iddia da bulunmuşlar !!!
    Kızıl derililerde Avrupa/beyaz insan geni olmuş olsa bile bu genler bering boğazını geçen Asyalılara binlerce yıl beraber yaşadıkları Rus’ların atalarından geçmiş olasılığı daha yüksek ihtimal.
    http://www.independent.co.uk/news/world/americas/new-evidence-suggests-stone-age-hunters-from-europe-discovered-america-7447152.html

  4. Vahidov dedi ki:

    Arkadaş sen bütün yazılarını tek bir PDFde toplasana bizde engin bilgilerinden faydalanalım.

  5. sirriari dedi ki:

    Tayyip Erdoğan mi hatasını kabul edecek ve düzeltme yapacak. Şaka yapıyor olmalısın, hangi hatasını kabul etti ki? Bu arada, bu Pante Ateistforumdan Pante mi?

  6. ah kaan ah dedi ki:

    Kaanin benden ogrenecegi cok sey var. Simdi vaktim yok. Yazisacagiz.

  7. itilafveittifak dedi ki:

    SEVGİLİ ADMİN YENİ BİR SİTE KEŞFETTİM. İSLAMİZME BÜYÜK DARBE VURUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM LÜTFEN HERKESE DUYURUR MUSUN? https://ideolojik.wordpress.com/

Yorum bırakın